Oorzaken van een likdoorn

Likdoorns en eksterogen ontstaan meestal door wrijving en druk op plekken waar dit niet zou moeten zijn. Meestal is de oorzaak wrijving of het strak zitten van schoenen.. Het dragen van goede schoenen is dus de beste manier om likdoorns te voorkomen. 

Een afwijking in de stand van de voeten kan ook likdoorns veroorzaken. Bij een holle voet heb je vaak een grote druk op de bal van de voet, waardoor er een likdoorn in dit gebied kan ontstaan. 
bij hamertenen of een klauwstand heb je ook een verhoogde kans op likdoorns
Overgewicht is ook een veel voorkomende oorzaak.

Symptomen

Likdoorns en eksterogen zijn pijnlijke plekken, meestal niet meer dan enkele millimeters groot, die vooral bovenop de tenen zitten (soms ook tussen de tenen en onder de voetzool). Ook zit de likdoorn vrijwel altijd dicht tegen het bot aan. Juist op deze plekken is de likdoorn natuurlijk erg pijnlijk.
Het zijn meest cirkelvormige verhoornde delen die een beetje gelig van kleur zijn. Het centrum kan wat dieper in de huid liggen en erg hard zijn, wat de pijn veroorzaakt.

Behandelingen

De beste behandeling is voorkomen: Zorg voor goede schoenen, en zorg vooral dat ze niet knellen. Let op eeltvorming op bepaalde plekken, dit kan een beginstadium van likdoorns zijn. Ga niet pas goede schoenen dragen als de likdoorn er al zit, dan ben je te laat.
De pedicure kan met een klein mesje de likdoorn verwijderen.

Als de oorzaak van de likdoorn te maken heeft met een afwijking van de stand van de voet kan het zinvol zijn om steunzolen aan te laten meten bij een podotherapeut. Op deze manier wordt de drukverdeling in de schoen gecorrigeerd.